Specializacija iz oftalmologije


Spoštovani,

Kot nova koordinatorica za specializacijo iz oftalmologije vas najprej lepo pozdravljam in se veselim tvornega sodelovanja tako s specialisti kot specializanti oftalmologije. Ob nastopu mandata sem bila s strani Zbornice opozorjena, da specializanti oftalmologije izredno slabo izpolnjujejo E-list specializanta in po preverbi in vpogledu v elektronska liste ugotavljam, da je to res. Še vedno se dogaja, da e-list specializanta ni izpolnjen sproti ter se posege za nazaj vnaša šele, ko se želi pristopi k izpitu.

Poudarjam, da je v celoti in sprotno izpolnjevan e-list poleg tega, da je pogoj za pristop k specialističnemu izpitu (sem spadajo tudi dežurstva in vsi kolokviji, ki so zahtevani v programu specializacije z vsakega področja, kjer specializant kroži in ne le s področja urgentne oftalmologije - glej 2.1 točko - https://www.zdravniskazbornica.si/docs/default-source/specialiacije/testna-mapa/oftalmologija/vsebina-specializacije.pdf?sfvrsn=b47f2436_2 ) skladno z določili Pravilnika o specializacijah zahtevano tudi sprotno preverjanje znanja (kolokviji), saj v nasprotnem primeru nadaljevanje specializacije in kroženja novega področja ter kroženje v tujini ni mogoče. Kolokvije izvaja vodja posamezne dejavnosti ali kdo drug od posameznih subspecialistov, ki je glavni mentor, po predhodnem pooblastilu vodje dejavnosti. O kolokviju (ustnem ali pisnem) se vodi zapisnik kot dokazilo o opravljanju kolokvija.

Sprotno vpisovanje v E-list pa je pomembno tudi zaradi pravne varnosti specializantov in glavnih mentorjev, saj Zakon o zdravniški službi določa, da specializant opravlja specializacijo pod vodstvom in z odgovornostjo mentorja, lahko pa specializant med specializacijo (v okviru programa kroženja in pri pooblaščenih izvajalcih) samostojno opravlja tista dela in storitve, za katere je pridobil ustrezno znanje, izkušnje in veščine, kar s podpisom potrdi mentor na listu specializanta. 

S potrjevanjem določenih sklopov, posegov in kolokvijev s strani glavnih mentorjev (GM) se ne strinjam. Vsak specializant mora za potrditev vpisa v E-list najprej zaprositi neposrednega mentorja oz nosilca kolokvija. Šele ob ne-potrditvi s strani neposrednega mentorja sme določeno stvar potrditi GM. Tako GM kot specializante naprošam, da mi sporočijo, kateri neposredni mentorji kroženj ne potrjujejo. Le ob izpolnjenih vsebinskih in formalnih pogojih je mogoče kakovostno vodenje in izvajanje specializacije in specializantov ter uspešen zaključek specializacije. Pristop k specialističnemu izpitu sicer ne bo mogoč.

Vljudno vas naprošam, da na to opozorite svoje kolegice in kolege, ki so neposredni mentorji, ter seveda svoje specializante. 

Lep pozdrav, Nataša Vidović Valentinčič
Nacionalna koordinatorica za oftalmologijo 
© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.