Rolf Grewe, dr. med.


(7.6.1932 – 25.3.2023)

V 91. letu starosti nas je v Münstru (ZRN) zapustil častni član Združenja oftalmologov Slovenije (ZOS) in naš veliki prijatelj.

Od 1981 sem član Nemškega oftalmološkega združenja (DOG) in sem bil od takrat praktično na vseh njihovih letnih kongresih. Tako sem leta 2001 tam spoznal R. Grewe-ja, ki je bil pri DOG po padcu berlinskega zidu zadolžen za strokovno povezavo z oftalmološkimi združenji dežel srednje in vzhodne Evrope. Takrat sem bil tudi podpredsednik našega ZOS, pa sem R. Grewe-ja prosil in mu predlagal, da bi ob priliki na njihovem letnem kongresu (Jahres Tagung der DOG) priredili skupen simpozij obeh naših združenj.

Zakaj to pišem? Po tem kratkem razgovoru smo na ZOS zelo hitro spoznali njegov izreden značaj, njegovo ažurnost, natančnost, korektnost, zvestobo dogovoru, naklonjenost, sedaj bi rekli empatijo, kolegialnost, altruizem, skromnost, ljubezen do oftalmologije…Vsega tega smo bili nato deležni do njegove upokojitve in še kasneje.

Torej, že naslednje leto je bil v sklopu jubilejnega, 100-tega kongresa DOG v Berlinu (2002) organiziran 1. nemško – slovenski simpozij s po petimi referenti iz vsake države. Po tem simpoziju nam je R. Grewe priskrbel tudi okoli 10 štipendij za eno-tedensko strokovno izpopolnjevanje na različnih nemških klinikah po lastnem izboru. Dokončni seznam zainteresiranih udeležencev je bil narejen na ZOS in lahko rečem, da so se takrat vzpostavile mnoge trajne povezave z nemškimi oftalmologi. Sledile pa so tudi povezave ZOS z nekaterimi drugimi evropskimi in svetovnimi oftalmološkimi združenji. Od takrat so člani ZOS vabljeni tudi na vsakoletne DOG kongrese z občutno znižano kotizacijo. Mislim, da se teh ugodnosti premalo zavedamo in premalo poslužujemo. Mimogrede: DOG je najstarejše oftalmološko združenje na svetu!

2. slovensko – nemški simpozij je bil nato organiziran v sklopu 6. slovenskega oftalmološkega kongresa leta 2006 v Mariboru.
Spomnim se, da je R. Grewe na enem svojih prvih predavanj v Sloveniji govoril o organizaciji zdravstva in oftalmologije v EU. Takrat je bil namreč nemški delegat v enem od odborov v EU. Slišali smo kup tedaj nam neznanih stvari. Bil je izvrsten govornik, tudi sicer je bilo vsako njegovo predavanje skrbno pripravljeno.

R. Grewe je bil rojen v Hannovru, kjer je zaključil tudi študij medicine. Specializacijo je leta 1958 opravil na Univ. očesni kliniki v Münstru, kjer je kot »Oberarzt« ostal do leta 1964. Kasneje je bil več let predstojnik Očesnega oddelka v Clemenshospital-u v Münstru. Po ukinitvi oddelka je nadaljeval delo v zasebni ordinaciji.

Poleg strokovnega in znanstvenega dela, zlasti na področju glavkoma, je bilo njegovo delovanje posvečeno predvsem trem področjem: delu v Zdravniški zbornici, v Združenju medicine dela nemških oftalmologov, tudi v prometu (BVA) in številnim aktivnostim v DOG. Tam je bil, med drugim, kot drugi zasebnik v zgodovini DOG leta 1983 izvoljen v članstvo predsedstva, 1986/1987 pa za prvega predsedujočega DOG, ki je vedno zadolžen tudi za realizacijo DOG kongresa v tistem letu.

Med ostalim je kot pooblaščenec BVA za izobraževanje oftalmologov dežele Westfalen, v sodelovanju s Kliniko v Münstru 16 let 4x letno organiziral strokovno zelo cenjene »Münsteraner augeärztliche Fortbildung« s 300 do 600 udeleženci in številnimi vabljenimi predavatelji. Bil je res izjemen in skromen organizator, vedno pozitivno naravnan.

Zaradi zgoraj opisanih kvalitet in izjemne delavnosti, je bil seveda med kolegi v DOG zelo spoštovan in cenjen. Cenili smo ga seveda tudi oftalmologi dežel srednje in vzhodne Evrope, saj je vsako leto z drugo državo organiziral podobne simpozije, kot sta bila naša. Vsakič je seveda poskrbel tudi za dodatno izobraževanje in po potrebi tudi za donacije. V teh deželah so ga ljubkovalno imenovali – ambasador DOG. Opravil je ogromno delo, bil je pravi Evropejec z dušo in srcem. Vojna v Ukrajini ga je zelo prizadela.

Našemu Združenju je mnogo pomagal, pa tudi vsakomur, ki je to želel. Z nasveti, pa tudi sicer. Na našem oddelku smo z njegovo pomočjo vzpostavili kar tesno povezavo s klinikami v Münstru, Ulmu, Marburgu/Lahn, Würzburgu, Charite v Berlinu. S kliniko v Marburgu/Lahn, ki je sicer že mnoga leta z Mariborom pobrateno mesto, smo naredili dva skupna simpozija, 2004 pri nas, nato pa še 2006 pri njih.

Vem, da je cenil našo oftalmologijo in občudoval našo državo, v vseh ozirih. Na Kongresu ZOS leta 2009 je z velikim veseljem in hvaležnostjo sprejel plaketo o imenovanju za častnega člana našega združenja. Mislim, da ga bomo vsi, ki smo ga poznali, pogrešali in se ga radi spominjali.

R. Grewe je nosilec mnogih nacionalnih in mednarodnih priznanj in odlikovanj ter častni član številnih Oftalmoloških združenj. Bil sem zasebno prisoten, ko ga je hrvaški predsednik dr. Ivo Josipović januarja 2013 odlikoval z redom Danice hrvatske za znanost, »za posebne zasluge za razvoj medicinske znanosti in oftalmologije ter poseben prispevek k utrjevanju vezi med RH in ZRN«. Žal, kaj takega pri nas ni uspelo.

Bil je tudi ljubitelj in poznavalec likovne umetnosti in glasbe. Menda je študiral nekaj let umetnostno zgodovino in nepozabna so njegova kratka likovno - zgodovinska predavanja na svečanih večerjah ob DOG kongresih v Berlinu ali pa njegovi » individualni vodeni ogledi«. Da, bil je izvrsten govornik.
In bil je pravi prijatelj…


Prim. Bojan Gračner, dr. med., višji svetnik
Maribor, 5.4.2023


© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.