Navodila za opravljanje specializacije


Spoštovani,


V zadnjem času se pojavljajo številna vprašanja v zvezi z izvajanjem specializacij glede na dopis Ministrstva za zdravje z dne 10.5.2023 (https://www.zdravniskazbornica.si/docs/default-source/tedenski-bilten-fs/dopis-ministrstva-za-zdravje-z-dne-10.5.2023.pdf?sfvrsn=eaa23c36_3). Gre za delo v matičnih ustanovah, ki se nanaša na specializante splošnih/specialnih bolnišnic, ki so navedene na koncu zgornje priloge (povezave), vprašanja, ki jih prejemamo, pa zadevajo vse specializante, ne le te, ki so zajeti v zgornjem dopisu.

Zdravniška zbornica je zgoraj navedena Navodila objavila na svoji spletni strani in jim dodala še dodatna pojasnila, med drugim opozorilo, da kombinacija ministrskih navodil, ki se nananšajo le na specializante splošnih/specialnih bolnišnic in zbornične izjeme, ki se nanaša na ostale specializante, zaposlene v ZD, obeh UKC in zdravnikih zasebnikih s koncesijo, ni mogoča. 

Napisano po pojasnilu Zbornice konkretno pomeni:

- da morajo specializanti, ki so zaposleni v splošnih in specialnih bolnišnicah (z izjemo obeh univerzitetnih kliničnih centrov) delo pri delodajalcu opravljati največ 1x tedensko, če so izpolnjeni vsi pogoji, preostanek dela pa opravijo pri pooblaščenih izvajalcih, h katerim so razporejeni na kroženje

- da lahko specializanti, ki so zaposleni v zdravstvenih domovih, obeh univerzitetnih kliničnih centrih in pri zasebnih izvajalcih s koncesijo, izjemoma delajo pri delodajalcu največ 1x tedensko, če so izpolnjeni vsi pogoji, preostanek dela pa opravijo pri pooblaščenih izvajalcih, h katerim so razporejeni na kroženje.

Prilagam povezavo na spletno stran ZZS, kjer so Navodila s pogoji za delo pri delodajalcu obširneje razložena. https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/obvestila/2023/06/21/navodila-za-izvajanje-specializacije-obvestilo

V vsakem primeru pa je potrebno za kakršnokoli delo v katerikoli matični ustanovi izpolnjevati vse zapisane pogoje in se nato za vsako kroženje tudi dogovoriti z glavnim mentorjem, neposrednim mentorjem, vodjem oddelka, dejavnosti in koordinatorjem specializacije.

Posebej ponovno izpostavljamo zadnji pogoj iz druge alineje Navodil, navedenih zgoraj, da lahko za delo pri drugem delodajalcu (ki ni splošna/specialna bolnišnica), zaprosijo specializanti, ki imajo tekoče opravljene vse obveznosti v skladu s programom specializacije: sproti izpolnjen in potrjen E-list, opravljeni kolokviji in letni razgovori z GM.

V upanju, da se bo večina dilem razjasnila že s tem dopisom, vas lepo pozdravljam,


Nataša Vidović Valentinčič
Nacionalna koordinatorica za oftalmologijo
© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.