In memoriam, Prim. prof. dr. Vjekoslav Dorn, dr. med.


Prim. prof. dr. Vjekoslav Dorn, dr. med.
(1939 – 2024)

V začetku januarja letos smo se na pokopališču Mirogoj v Zagrebu poslovili od cenjenega kolega Vjekoslava Dorna, člana in od 2004 do 2008 podpredsednika Hrvatskoga oftalmolološkog društva (HOD) ter od 2003 predsednika Sekcije za pedijatrijsku oftalmologiju i strabizam HOD-a.

Rojen je bil v Hrtkovcih (Srem), maturiral v Vukovarju, nato pa diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze v Zagrebu (MF UZ). Tam sva se spoznala in istega leta (1963) diplomirala. Ne da bi vedela, sva izbrala isto specializacijo, pa so se najine poti kasneje zopet srečale in poglobile.

Specializacijo iz oftalmologije je opravil na Klinici za očne bolesti KBC Zagreb (Rebro), kjer je ostal do upokojitve. Tam je 1974 ustanovil laboratorij za elektrodiagnostiko i ehografijo. Doktorat znanosti je dosegel leta 1979 s temo o evalvaciji kvantitativne ehografije. 1981 je na Kliniki prevzel vodenje otroškega očesnega oddelka. Leta 1988 je bil na MF UZ izbran za rednega profesorja.

Strokovno in znanstveno se je ukvarjal z otroško oftalmologijo in strabologijo, z ultrazvočno diagnostiko bolezni oči in očnice ter z elektrofiziološko diagnostiko. Proučeval je motnje gibljivosti zrkel, posebej nistagmus, ter kongenitalne sindrome s patološkimi očesnimi spremembami.

Objavil je 169 znanstvenih in strokovnih člankov. Napisal je določena poglavja v učbenikih Oftalmologija (Zagreb, 1985, 1988, 1990, 2003) in v učbeniku Pedijatrijska neurologija (Zagreb, 2009). Obravnaval je tudi nekaj tem iz zgodovine oftalmologije. Napisal je določene tekste v priročnikih za podiplomski študij na MF UZ, katerega se je udeležilo tudi nekaj slovenskih oftalmologov, ko teh možnosti pri nas še ni bilo. Baje je bil zelo natančen in zahteven pedagog.

Bil je član in tajnik uredništva časopisa Acta ophthalmologica Iugoslavica in član uredništva Ophthalmologia Croatica. Dobil je nekaj nagrad, med katerimi je še posebej pomembna Nagrada J. J. Strossmayer-ja MF UZ za znanstveno delo (2004).

Kolego Dorna se spominja predvsem naša generacija oftalmologov. Bil je iskren, vzoren in uglajen kolega ter velik prijatelj slovenske oftalmologije in še posebej našega oddelka, kar je razumljivo. Ljubitelj vsega lepega, kulture in umetnosti. Redno smo se srečevali na strokovnih srečanjih, prej v skupni državi, kasneje pa predvsem na prireditvah naših obeh združenj, slovenskega in hrvaškega, na Alpe-Adria, pa tudi na kongresih nemškega (DOG) in avstrijskega (ÖOG) združenja, na ESCRS, pa še kje… To so bila prijateljska in strokovno bogata srečanja. Kasneje se nam je pridružila še njegova žena, oftalmologinja, ki mu je bila v veliko pomoč tudi ob hudi bolezni v zadnjih letih življenja.

Ostal nam bo v hvaležnem spominu!

Prim. Bojan Gračner, dr. med., višji svetnik
Maribor, 23.1.2024


© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.