In Memoriam: dr. Jože Vatovec, 1934 -2023


Letos, 21 januarja, je, v 89. letu, umrl naš kolega, dr. Jože Vatovec, specialist oftalmolog.

Kdo je bil dr. Vatovec?

Ponosni Kraševec, oražnovec, zdravnik splošne medicine v ambulantah v Sežani, Dutovljah in Novi Gorici. In večino aktivnega življenja oftalmolog.

Bil je eden od začetnikov in nosilcev sodobne oftalmologije v Severno primorski regiji v 60., 70. in 80. letih, ko je deloval na Očesnem oddelku SB Nova Gorica. Jeseni 1993 bi se lahko upokojil, vendar je nadaljeval s svojim poslanstvom v zasebni koncesijski očesni ambulanti v Sežani in tako kraškemu človeku omogočil oftalmološko zdravljenje bliže domu. Njegovo delo v Sežani nadaljuje dr. Smiljana Gruden, specialistka oftalmologinja.

Tudi v Novi Gorici, v lastni ambulanti, na Ledinah, je prenekateremu človeku iz širse regije rešil oftalmološke težave. Še ob pešanju zaradi bolezni je pomagal po svojih najboljših močeh. „Gremo k Vatovcu", so rekli ljudje.

Kdo je bil dr. Vatovec zame?

Prvič sem njegovo ime zasledila v posebni izdaji Medicinskih razgledov, Nujna stanja v oftalmologiji iz leta 1987, kjer sta s sodelavcem dr. Julijem Srebrničem napisala prispevek Oči in komatozna stanja. Kasneje, kot specializantka oftalmologije, sem ga spoznala kot mentorja, sodelavca, strokovnjaka in predvsem kot velikega poslušalca. Navduševal nas je z novostmi, ki jim je sledil v italijanskih in francoskih strokovnih revijah. Med prvimi v Sloveniji je operiral sivo mreno z ustavitvijo umetne lečke in se prav po otroško čudil evoluciji v tehnikah operacij sive mrene, ki jim je bil priča. Posebno so ga zanimale bolezni mrežnice, tako da je Očesnemu oddelku SB NovaGorica zapustil bogato zbirko diapozitivov, za tisti čas sodobno fotodokumentacijo bolezenskih stanj mrežnice. Opravil je prve ultrazvočne preiskave zrkel, s prirejenim ginekološkim aparatom. Vzpodbujal je izobraževanje nas, takrat mlajših kolegov, in pogosto zato sam delal v ambulanti in na oddelku. Še v pokoju se je učil uporabljati računalnik in angleščine, da je lažje sledil napredku oftalmologije.

Z izjemnim posluhom za človeka se je zanimal za stiske vseh sodelavcev na oddelku, brez izjeme. Vsi, ki smo ga poznali, smo hvaležni za dobrohotnost in milino, ki jo je izžareval ob svoji neizmerni skromnosti. „Ali veš, kaj je časovni skotom?", me je nekoč vprasal. "Vem, dr. Vatovec, še vem."

Sinovoma Valentinu in Matjažu ter njunima družinama izrekam globoko sožalje. Bilo mi je v čast poznati dr. Jožeta Vatovca.


dr. Darinka Slivnjak

28. januar 2023


© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.