In memoriam dr.Franc Mahnič, 1952-2022


Dne 10.12. 2022 smo se na tržaškem pokopališču Santa Anna poslovili od dr. Franca Mahniča. Nekaj tednov potem, ko je praznoval svoj 70. rojstni dan, se mu je nenadoma in nepričakovano zapletla bolezen s katero se je dotlej uspešno boril, ki pa ni strla njegovega vedrega duha in večnega optimizma.
Franc Mahnič je bil v Trstu znan in cenjen oftalmolog, dolga leta tudi predstojnik očesne dejavnosti v bolnišnici Sanatorio Triestino. V osemdestih letih, ko je Univerzitetno kliniko v Trstu vodil še prof. Rosario Brancato, je bil perspektiven in zagnan tudi na raziskovalnem področju, kjer se je posvečal predvsem boleznim mrežnice, krvnega pretoka in razvijajoči se laserski terapiji, bil pa je tudi odličen operater katarakt, kar je opravljal dokler mu niso pošle moči. Bil je priznan in cenjen oftalmolog, ki se je srčno in zavzeto posvečal svojim pacientom. Predvsem zamejski Slovenci, pa tudi mnogi drugi, so ga imeli iskreno radi. O tem je pričala neizmerna množica ljudi, ki so v dolgi vrsti čakali, da se od njega poslednjič poslovijo in izrazijo sožalje njegovi družini. Bil je vzoren mož ženi Bobani in ljubeč oče Marku in Mini, ki je uspešno zaključila specializacijo pri nas v Ljubljani in nadaljuje njegovo delo, na kar je bil še posebno ponosen. Na poslednjem slovesu nas je bilo tudi kar nekaj kolegov, ki smo ga poznali kot srčnega, iskrenega in vedrega človeka, odličnega strokovnjaka in povezovalca med slovensko in zamejsko oftalmologijo. Dr Mahnič je bil namreč dolga leta pobudnik in soorganizator oftalmološkega srečanja Alpe Adria. V času, ko je očesno kliniko v Trstu vodil prof. Giuseppe Ravalico, smo se oftalmologi dežel Alpe Adria redno srečevali in prav to je bilo tudi moje prvo strokovno srečanje. Od tedaj sva se z dr. Mahničem večkrat srečala in našla veliko skupnih interesov tudi zunaj oftalmologije. Franc Mahnič je bil tudi velik ljubitelj morja in bil od leta 2001 do 2009 tudi predsednik sesljanskega jadralnega kluba Čupa, ki uživa ugled tako v slovenskem kot v italijanskem prostoru. 

Vzornega kolega in prijatelja, na katerega smo resnično lahko ponosni, bomo ohranili v lepem spominu, Mini in vsej družini pa namenjamo izraze iskrenega sožalja.

Prof.dr. Marko Hawlina
8. januar 2023

© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.