In memoriam Baghrizabehi Satar


V juliju nas je naš kolega in predstojnik Satar seznanil s svojo resno diagnozo in obljubil, da se vrne. Še po prvi operaciji se je konec avgusta vrnil in poskusil en dan delati v ambulanti. Čez štirinajst dni smo izvedeli, da ga ne bo več nazaj. Bolezen je bila premočen nasprotnik.
 
Rojen je bil 23.10.1960 v Tabrizu na severu Irana, kjer je preživel otroštvo.

Medicinsko fakulteto je obiskoval v Sarajevu, kjer je 30.11.1991 tudi diplomiral.

Specializacijo je opravljal na Očesni kliniki v Ljubljani. Specialistični izpit je opravil 12.01.1999 in se 22.6. 1999 zaposlil na Očesnem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Od začetka sta ga najbolj privlačili očesna kirurgija in mrežnica. S tema dvema področjema se je največ ukvarjal. Spremljal je vse novosti iz oftalmologije in tudi ostale spodbujal k temu.

Leta 2008 je prevzel vodenje Očesnega oddelka.

To je bil čas velikih sprememb v organizaciji oftalmološke dejavnosti. Težišče dela se je z oddelka premaknilo na ambulantno delo, obseg dela je konstantno rastel. Njemu je največ v življenju pomenila oftalmologija, ob družini, kateri se je posvečal v prostem času.

Mnogi smo ob njegovi prezgodnji smrti najprej pomislili, da se je preveč gnal in da bi lahko delal manj in si privoščil življenje. Najverjetneje pa se motimo, saj si je to pot izbral sam in si najbrž ni mogel predstavljati življenja z manj oftalmologije.

  
© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.