Sprememba Zakona o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) in PRAVILNIK o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila


Spoštovane kolegice in kolegi,

z Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) so nas opozorili, da se pojavlja zelo neenoten pristop glede napotitev za vpis slepih in slabovidnih pacientov v Medobčinska društva slepih in slabovidnih in da nekateri kolegi zavaračajo kategorizacijo slepote/slabovidnosti; v zadnjem času tudi v Ambulanto za slabovidne na Očesni kliniki Ljubljana prihajajo bolniki, ki so tja napoteni samo zaradi vpisa v Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS), oziroma v njena medobčinska društva, od jeseni pa tudi samo za kategorizacijo slepote/slabovidnosti. Takšne napotitve so nepotrebne in umetno podaljšujejo že tako dolgo čakalno dobo v Ambulanti.

Za vsakega bolnika, ki ima izgubo vida kot je opredeljena v Definiciji slepote in slabovidnosti za RS, lahko lečeči okulist poda mnenje o pogojih za vpis v ZDSSS, obenem mu vpiše tudi kategorijo/stopnjo slepote/slabovidnosti. Bolnik se s tem mnenjem zglasi na pristojnem Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih (MDSS), ki nato dva obrazca za vpis pošlje lečečemu okulistu. Ta jih izpolni in pošlje nazaj na izbrano društvo.

Včlanjevanje v MDSS je za ljudi z okvarami vida zelo pomembno, saj lahko predvsem tam dobijo informacije o nujnih prvih korakih, ki jih morajo storiti in prvo pomoč pri preseganju svoje okvare in uveljavljanju z zakonodajo zagotovljenih pravic. Poleg tega je bil v oktobru letos objavljen Pravilnik o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozil (Zakon o izenačevanju možnosti invalidov), ki pa od slepih/slabovidnih zahteva priložitev potrdila o kategorizaciji slepote in slabovidnosti, da lahko te pravice, mnogo je namreč novih, uveljavijo.

Menimo, da je prav, da tako vpis v ZDSSS in tudi kategorizacijo opravi lečeči okulist avtomatično, ne samoplačniško in brez napotitev kamorkoli; tako vsaj deloma poskrbimo za svoje paciente, ki so že slabovidni/slepi in večkrat niso več v specifični oftalmološki obravnavi oziroma je zdravljenje že zaključeno. Takšni pacienti so brez naše napotitve in usmeritve največkrat prepuščeni izključno svoji iznajdljivosti, ki pa v težki življenjski situaciji  velikokrat ne deluje.

Vljudno vas prosimo, da vsem bolnikom, ki imajo najboljšo korigirano vidno ostrino na boljšem očesu 0,3 ali manj ali vidno polje zoženo na 20 stopinj in manj, toplo priporočite včlanitev, saj bodo imeli od tega največjo korist oni sami in njihovi svojci. S kategorizacijo slepote/slabovidnosti (po priloženi Definiciji v priponki), ki jo opravite vi ob pregledu, pa se pacient zglasi na ZDSSS/upravni enoti.

Na spletni strani Združenja, v zavihku Za člane, pod ZZZS so priloge:
Definicija slepote in slabovidnosti v R Sloveniji
Seznam vseh devetih MDSS z naslovi, e-naslovi in telefonskimi številkami

Lep pozdrav,
Upravni odbor Združenja oftalmologov Slovenije

© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.