prim. mag. Davorin Sevšek, dr. med., In memoriam


Prim. mag. Davorin Sevšek, dr.med., specialist oftalmolog, 1952-2020 

Danes je bil v družinskem krogu pogreb prim. mag.Davorina Sevška. Prof. dr. Marko Hawlina je na željo svojcev opravil poslovilni nagovor v imenu kolegov:

»Spoštovana družina, kolegi in prijatelji,

Mnogo prezgodaj nas je zaradi bolezni zapustil prim.mag.Davorin Sevšek, vodja laserskega oddelka očesne klinike. V svojem življenjskem opusu je pustil neizbrisen pečat kot ustanovitelj modernega oddelka za lasersko terapijo in kot začetnik metode dvostopenjskega presejanja diabetične retinopatije. Njegov prvi zapis v zbirki COBISS iz leta 1992 je posvečen ravno udejanjanju San Vincentske deklaracije na slovenskem, kar je pomenilo bistven prispevek k zmanjševanju slepote zaradi diabetične retinopatije.  Začetkov laserske terapije se je učil od prof.dr. Stanislava Novaka, ki bi letos, če bi še živel, praznoval svojo stoletnico. Ob strani mu je stal tudi prof. Gorazd Kolar, zlasti na področju diabetične retinopatije. Prehodil je celo pot od samih začetkov laserskega zdravljenja do najmodernejših metod. 

Bil je ponosen na svoj oddelek za laser, ki ga je ustanovil ob selitvi na novo očesno kliniko leta 2000. Stalno je spremljal  strokovni razvoj na svojem področju in v Slovenijo prinašal nove metode kmalu za tem, ko so bile predstavljene v svetu: argon in YAG laserskim aparatom je kmalu sledila fotodinamična terapija, nato kriptonski barvni laserji in na koncu najmodernejši mikropulzni diodni laserji za zdravljenje različnih obolenj makule, samostojno, ali v kombinaciji s fotodinamično ali antiVEGF terapijo. Učil je generacije mladih oftalmologov in sodelavce, tudi oftalmološke medicinske sestre, ki so lasersko terapijo vsakodnevno izvajali in jo razvijali na svojih področjih. Redno je o tem poročal na kongresih in objavljal rezultate svojih študij. Zaradi njegovega strokovnega dela in tudi osveščanja strokovne in laične javnosti je bil v Sloveniji razmeroma majhen delež tistih, ki so oslepeli zaradi diabetične retinopatije in drugih stanj, ki jih zdravimo z laserjem, za kar mu gre velika zahvala.  

Kot prijetnega in hudomušnega  kolega se ga bomo spominjali in ga pogrešali. Ni še dolgo, kar sva se srečala po jutranjem raportu in rekel mi je, da mu gre na bolje...in mi dal še nekaj nasvetov. Do zadnjega je bil optimist. V imenu vseh kolegov in sodelavcev se zahvaljujem za njegov velik in neizbrisen prispevek k slovenski oftalmologiji in družini izrekam iskreno sožalje.«

Ljubljana, 11.5.2020

© 2024 Združenje oftalmologov Slovenije. Vse pravice pridržane.